In sommige gevallen is het ontvangen bedrag aan alimentatie voor een alimentatiegerechtigde (oftewel ontvanger van alimentatie) niet genoeg om het hoofd boven water te houden. Deze situatie kan zich voordoen wanneer de alimentatiegerechtigde weinig tot geen inkomen (meer) heeft en de draagkracht van de alimentatieplichtige (oftewel betaler van alimentatie) niet toereikend is om dit gemis te compenseren. In dit geval kan de alimentatiegerechtigde bij de gemeente een bijstandsuitkering aanvragen.
Wanneer heeft u recht op bijstand?
De bijstandsuitkering wordt geregeld via de Wet Werk en Bijstand (WWB). U komt in aanmerking voor bijstand wanneer u voldoet aan de volgende voorwaarden:
- U woont rechtmatig in Nederland
- U bent 18 jaar of ouder
- U heeft niet genoeg inkomen of eigen vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien
- U kunt geen beroep doen op een andere uitkering
- U zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring
- Uw eigen vermogen komt niet boven een bepaald bedrag uit
- U doet mee aan activiteiten die de gemeente u aanbiedt om werk te vinden
Bijstand en alimentatie: Verhaalswetgeving
Op het moment dat iemand binnen 12 jaar na de scheidingsdatum bijstand aanvraagt, zal de gemeente in het kader van de onderhoudsplicht proberen een zo groot mogelijk deel van de kosten te verhalen op de laatste ex-partner waarmee deze persoon een huwelijk of geregistreerd partnerschap had. Deze verhaalswetgeving geldt zelfs wanneer partners onderling afgesproken hebben af te zien van alimentatie. De gemeente hoeft hier in dit geval geen rekening mee te houden. Of de gemeente uiteindelijk een aanvullend bedrag weet los te peuteren of niet, in elk geval geldt dat het totaal aan ontvangen kinder- en partneralimentatie volledig in mindering wordt gebracht op de bijstandsuitkering. Ontvangt u dus per maand 200 euro aan kinderalimentatie en 150 euro aan partneralimentatie, dan wordt er maandelijks 350 euro ingehouden op uw bijstand.
Alimentatie afkopen en bijstand
Ook na het afkopen van alimentatie kan de gemeente, wanneer er binnen 12 jaar een bijstandsuitkering aangevraagd wordt, aankloppen bij de ex-partner. De onderhoudsplicht geldt immers nog steeds en de gemeente hoeft ook hier geen rekening te houden met onderlinge afspraken.